Clemence de Forceville

  • Vioară
Născută în 1991, violonista franceză Clémence de Forceville a concertat deja pe scene prestigioase din întreaga lume, precum Filarmonica din Paris, Théâtre du Châtelet, Pierre-Boulez Saal din Berlin, Victoria Hall din Geneva, Forumul Internațional din Tokyo, Beethoven Haus, Festivalul de la Roque d'Anthéron, Filarmonica din Berlin, Festivalul de Muzică de Cameră din Ierusalim și Festivalul Verbier.

Câștigătoare a numeroase concursuri naționale și internaționale, colaborează ca solistă cu Orchestra Filarmonicii din Baden-Baden, Orchestra Noii Europe, Orchestra Filarmonicii din Südwestphalia, Orchestra Filarmonicii din Sofia și Orchestra de Cameră din Catalonia.

Muziciană versatilă, se implică cu pasiune în repertoriul de muzică de cameră alături de Cvartetul de coarde Hieronymus, unde a fost vioara întâi timp de trei ani, și apoi cu Trio Sōra cu care a înregistrat cele șase mari triouri de Beethoven pentru un triplu album lansat de casa de discuri Naïve în 2020.

A studiat la Berlin, cu Antje Weithaas, la Hochschule für Musik Hanns Eisler, cu Mihaela Martin la Academia Barenboim-Said, precum și cu Eberhard Feltz în domeniul muzicii de cameră. Înainte de aceasta, a obținut un masterat cu cea mai mare distincție la Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, unde a studiat cu Olivier Charlier. De asemenea, a studiat cu Radu Blidar și Philippe Graffin.

Fascinată de repertoriul simfonic, Clémence a fost invitată în calitate de concertmaestru în diverse orchestre și ansambluri, iar în 2021 a fost numită concertmaestru al Orchestrei de Cameră din Paris, condusă de Lars Vogt. Predă ca asistentă la clasa de vioară a lui Philippe Graffin la Conservatoire Nationale Supérieur de Musique et de Danse de Paris.

Grație sprijinului generos al Fundației Boubo-Music, Clémence cântă la o vioară de Lorenzo Storioni care datează din 1777.