Sala Mare a Institutului Cultural Român

Aleea Alexandru, nr. 38, sector 1, București

Clădirea în care funcţionează astăzi Institutul Cultural Român a fost proiectată de arhitectul Petre Antonescu, discipol al lui Ion Mincu şi autorul a numeroase construcţii de referinţă: Arcul de Triumf, Primăria Capitalei, Palatul Kretzulescu, fosta Bancă Marmorosch-Blank, Facultatea de Drept, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Accademia di Romania din Roma. Arhitectul datează planurile acestei clădiri între anii 1900-1916.

În 1926, Nicolae Malaxa primea din partea Primăriei Oraşului Bucureşti autorizaţia de a extinde clădirea de douăzeci de încăperi, începută pe acest teren, cu un adaos format din pivniţă şi parter, după planuri realizate de arhitecta Maria Irineu. În 1937 industriaşul îşi mărea proprietatea cu o porţiune de teren cumpărată în vecinătate, pe care a continuat să extindă clădirea, adăugând o aripă nouă, cu garaj şi nouă camere pentru servitori, proiectate de arhitectul Richard Bordenache. Casa nu va fi însă folosită de Nicolae Malaxa ca locuinţă personală pentru multă vreme.

În anul 1940 Nicolae Malaxa a trecut clădirea din Aleea Alexandru 38 ca aport în natură la capitalul social al Societăţii Anonime „Carom”.

Instaurarea regimului comunist din România a adus clădirea în proprietatea statului. În anul 1958 se înfiinţează Casa de Cultură a Tineretului din Raionul I. V. Stalin, al cărei sediu devine clădirea din Aleea Alexandru nr. 38. În 1970, Consiliul Popular al Municipiului Bucureşti a decis trecerea imobilului de la IAL Herăstrău la Gospodăria Uniunii Tineretului Comunist, devenind sediul Clubului „Ateneul Tineretului”.

Actualul sediu al Institutului Cultural Român este o clădire în stil neoromânesc, cu turn de colţ şi acoperiş mare, de ţiglă smălţuită.

La parterul clădirii arhitectul a proiectat, la dorinţa proprietarului, descris drept „amator de artă”, o sală mare, cu plafon de sticlă, prevăzută cu scenă, adecvată pentru expoziţii, concerte şi conferinţe. Pardoseala originală de marmoră, păstrată şi în prezent în stare foarte bună, conferă sălii un aspect sobru şi elegant.

În anul 1990 imobilul a fost dat în administrare Fundaţiei Culturale Române. În urma reorganizării Fundaţiei, din anul 2003, în clădirea din Aleea Alexandru 38 îşi desfăşoară activitatea Institutul Cultural Român. De atunci s-au executat o serie de reparaţii la acoperişul clădirii şi în interior. Sala mare a clădirii Institutului Cultural Român găzduieşte în prezent proiecţii de film, expoziţii de artă, conferinţe, prelegeri, lansări de carte şi alte evenimente culturale cu acces liber pentru public.