Palatul Bragadiru
Calea Rahovei, nr 147-153, București
Povestea complexului arhitectural Palatul Bragadiru își are originile la începutul anilor 1900. Astfel, clădirea Palatului a fost prezentată pentru prima oară pe planul geografic realizat de Institutul Geografic al Armatei în anii 1895-1899 și 1911.
Întregul domeniu poartă numele fondatorului său, Dumitru Marinescu Bragadiru. Acesta a început construcția „Colosului”, așa cum era cunoscută clădirea la începuturile sale, în jurul anului 1905.
Conceput ca Palat al Culturii, această clădire respectă o veche tradiție a fabricilor de bere și anume, de a avea în imediata vecinătate un loc de recreere pentru oamenii care lucrau în această industrie.
Palatul Bragadiru a fost realizat după planurile concepute de arhitectul austriac Anton Shuckerl, în anul 1894. Este o construcție impresionantă, atât prin mărime, cât și prin arhitectură și decorațiuni, cu o atenție deosebită la detalii.
Grădina de vară și terasa completează armonios acestă clădire cu arhitectură eclectică, cu scări în spirală în stil Normand, cu stucaturi, statui inserate în fațadă, oglinzi venețiene și balcoane în stil victorian.
Palatul Bragadiru rămâne până în prezent una dintre cele mai impunătoare construcții ale Bucureștiului de altădată.