Muzeul Național de Artă al României – Sala Auditorium
Calea Victoriei, nr. 49-53, București
Muzeul Național de Artă al României este cel mai important muzeu de artă din țară, fiind înființat în 1950 în fostul Palat Regal din Capitală. În partea sudică a clădirii s-a redeschis în anul 2000 Galeria de Artă Europeană a muzeului. Colecția de pictură a fost alcătuită pe baza celor 214 opere de artă ale regelui Carol I la care s-au adăugat tablouri aparținând altor membri ai familiei regale.
Palatul Regal se găsește în centrul Bucureștiului, în mijlocul altor clădiri istorice precum Biserica Kretzulescu, Ateneul Român, Biblioteca Centrală Universitară și Hotelul Athenée Palace-Hilton. Edificiul a fost ridicat între 1927 și 1937 după planurile arhitectului român D. Niculescu.
În 1948, după desființarea abuzivă a monarhiei, Palatul Regal a devenit sediul Muzeului Național de Artă.
Inaugurată în 1950, Galeria Națională adăpostește lucrările unor pictori celebri precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady și a unor sculptori ca Dimitrie Paciurea, Constantin Medrea, Ion Jalea și faimosul Constantin Brâncuși.
Cea mai spectaculoasă este Galeria Europeană, inaugurată în 1951 și compusă din 15 saloane. Aici se găsesc expuse picturi și sculpturi semnate de Rembrandt, Veneziano, Tizian, Tintoretto, Zurbaran, El Greco, Renoir, Monet, Pissaro, Breughel Delacroix, Sisley și Rubens. Patrimoniul muzeului cuprinde și 4000 de gravuri și desene ale unor artiști români și străini celebri.
Inaugurat ca secţie a Muzeului Naţional de Artă al României în toamna anului 1995, Auditoriumul face posibilă organizarea unei game variate de manifestări: concerte, proiecții de filme, simpozioane, conferinţe internaţionale ș.a.