ARCUB
Str. Lipscani nr. 84-90, sector 3, București
Un mix între modern și vechi, ARCUB Gabroveni este ridicat pe ruinele fostului Han Gabroveni, un monument istoric din centrul Bucureştiului. Consolidată, restaurată şi extinsă, clădirea construită în secolul XIX a fost redată circuitului socio-cultural-turistic al Bucureştiului în 2014, când a devenit sediul ARCUB. Acesta adună la un loc istoria a cel puțin două hanuri celebre din București: Hanul Hagi Tudorache și Hanul Gabroveni.
La sfârșit de secol XVI, casele ridicate în acest loc au fost distruse. Vechiul Han Gabroveni este prima oară menționat în anul 1739. Pe ruinele caselor apăruse o serie de prăvălii pe care negustorul toptagiu Tudor Hagi Tudorache le cumpără și le transformă în Hănișor, la scurt timp după cutremurul din 1802. Marele incendiu din 1847, care face scrum cea mai mare parte din Capitală, distruge și Hănișorul lui Tudorache, care ocupa deja spațiul dintre străzile Lipscani – Gabroveni. Fiii negustorului refac hanul după modelul Hanului cu Tei, cu pivnițe boltite pentru mărfuri și prăvălii la parter, ticsite cu dantelării, broderii, bijuterii și accesorii de tot felul.
Urmașii lui Tudor Hagi Tudorache vând hanul în jurul anului 1870 lui Solomon Ascher, care îl redenumește Pasajul Comercial și înalță clădirea cu un etaj. Frații Hechtmann și Hasan Emanuel își stabilesc aici câte o manufactură, Gabriel David înființează o fabrică de spirt, iar fațada dinspre Lipscani devine sediul băncii Marmorosch Bank.
Anul 1955 aduce transferarea clădirii, din mâinile familiei Ascher în proprietatea CENTROCOOP, iar hanul este șters din lista monumentelor istorice ale Republicii Populare Române. La săpăturile arheologice dintre anii 1967-1974, apar primele confuzii despre identitatea acestui imobil și Hanul Gabroveni.
În 2009, ARCUB, în colaborare cu Ministerul Culturii, demarează Proiectul de Restaurare și Extindere a Hanului Gabroveni – Pasajul Comercial. Obiectivul major a fost restaurarea și consolidarea vechiului han, fără ca elementele reprezentative să fie alterate. Peste 300.000 de cărămizi din zidurile cu o vechime de peste 200 de ani au fost înlocuite individual, iar ornamentele turnate în metal ale porții au fost recompuse de la zero. Clădirea a fost finalizată în 2014 și transformată într-o platformă culturală a Bucureștiului – ARCUB, cu o sală de spectacole de 200 de locuri, o sală-atelier și o sală-studio de 50 de locuri fiecare, săli de expoziție și conferințe.