Torleif Thedéen

  • Violoncel

Violoncelistul suedez Torleif Thedéen este unul dintre cei mai distinși instrumentiști din țările nordice și se bucură de un profil internațional ca solist în concerte, artist discografic și pedagog. Este laureat al premiului întâi la concursuri internaționale de violoncel, inclusiv la Concursul Casals, precum și profesor invitat de violoncel la Royal College of Music din Londra și profesor la Norwegian Academy of Music din Oslo.

Într-o carieră de patru decenii, Torleif a cântat cu unele dintre cele mai mari orchestre din lume, printre care Filarmonica Cehă, Filarmonica Olandeză, Filarmonica din Londra, DSO Berlin, Orchestra Simfonică din Viena, Orchestra Hallé, Filarmonica din Moscova, City of Birmingham SO, Filarmonica din Dresda, Filarmonica Regală și Filarmonica BBC și continuă să colaboreze cu toate orchestrele nordice importante. A lucrat cu dirijori precum Esa-Pekka Salonen, Paavo Berglund, Petrenko, Neeme Järvi, Paavo Järvi, Franz Welser-Möst, Gennady Rozhdestvensky, Jukka-Pekka Saraste, Osmo Vänskä, Mario Venzago și Leif Segerstam.

Ca muzician de cameră, Torleif este familiarizat cu scene prestigioase precum Wigmore Hall din Londra, Carnegie Hall din New York, Philharmonie din Berlin și Concertgebouw din Amsterdam. A participat la festivalurile de muzică de cameră din Schleswig-Holstein, Bordeaux, Oslo, Bath, Stavanger, Kuhmo și altele. Printre colaboratorii săi s-au numărat Janine Jansen, Marianna Shirinyan, Julian Rachlin, Itamar Golan, Maxim Rysanov, Leif Ove Andsnes, Marc-André Hamelin, Lars Anders Tomter, Henning Kraggerud, Roland Pöntinen și Martin Fröst. Thedeen este din 2005 membru al concertelor Spectrum din Berlin, după ce a susținut numeroase concerte în die Philharmone, Kammermusiksaal, Berlin.

Înregistrările lui Torleif au atras numeroase laude. El a primit Premiul Edison în 2018 pentru înregistrarea „Cvartetului pentru sfârșitul timpului” de Messiaen cu Martin Fröst, Lucas Debargue și Janine Jansen la casa de discuri Sony. Cu înregistrarea Concertelor pentru violoncel de Șostakovici a câștigat Cannes Classical Award, iar înregistrarea Suitelor pentru violoncel de Bach a fost selectată ca „Alegerea lunii” de BBC Music Magazine. Discografia sa include, de asemenea, concerte de Dvořák, Elgar, Saint-Saens, Lalo, Kabalevsky, Lutoslawski și lucrări de muzică contemporană. Cântă la violoncelul Guadagnini din 1783, împrumutat de fundația norvegiană Dextra, deținut anterior de M. Rostropovich.